Danish Christmas Lunch
14 Jan
Jesper og jeg havde i lang tid snakket om, at vi gerne ville lave en julefrokost for vores nyerhvervede internationale venner, så vi kunne introducerer dem til danske traditioner – mest releteret til mad…. Derfor havde vi i sidste uge inviteret 7 af vores venner herovrefra; Jesus, Claudia, tre nordmænd: Eivind, Jakob og Lars, John som er canadier og Nisha som er fra Italien. Vi inviterede til kl. 2 om lørdagen, og havde planlagt det helt store julebord med sild, laks, frikadeller, and og risalamande, og vi har forberedt og lavet mad i stort set hele ugen op til i lørdags 🙂
Vi startede torsdag med at lave frikadeller, risengrød til risalamande, rådkål og kirsebærsovs. Fredag gik vi på jagt efter sild, laks og fladfisk til fiskefileter og en flæskesteg inde i Santa Barbara, da det ikke var noget, vi kunne få i vores lokale supermarked. Efter utrolig meget vaden rundt lykkedes det os at finde fladfisk, og derfra blev vi sendt et sted hen, som de vidste, havde røget laks. Sildene fandt først lørdag formiddag i et andet supermarked i Goleta, (vi var ude og købe sodavand, vin, øl og snaps), men flæskestegen måtte vi være foruden. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at få en gris med hud på – ikke engang hos slagterne. Snapsen, en skøn Linieakvavit købte vi i en spititus- (og alt andet alkohol) butik i Isla Vista. Vi havde været derinde lidt tidligere på året, og vidste, at det godt kunne lade sig gøre, at få sådan en.
Og selvom vi nu havde forberedt os rimeligt godt, så lavede vi alligevel en lidt fatal fejl: Vi glemte at tage anden op a fryseren! Så vores to dejlige ænder var stort set dybfrosne, da vi skulle igang med dem. Med varmt vand og masser af arbejde lykkedes det os dog at rense dem for alt indhold og få dem i ovnen i nogenlunde tid. Problemet var mere, at alt arbejdet med anden havde taget tid fra vores andre opgaver, så vi var altså lidt bagud da gæsterne kom.
Vi havde lejet klubhuset, der ligger her i komplekset, så vores lille komsammen blev holdt dernede. Det betød dog også lidt renden frem og tilbage for at hente alle madvarerne, som vi havde liggende i lejligheden. Vores gæster var dog ved godt mod, og vi det hele gik ganske udmærket trods forsinkelsen. Vi startede med kolde retter som marineret sold, røget laks og rejer, som vi spiste på hjemmebagt rugbrød og franskbrød. Bagefter serverede vi fiskefileter, frikadeller, and og rødkål og til dessert fik vi risalamande med hjemmelavet kirsebærsovs. Vi havde også sørget for mandelgave – nogle kopper fra Bodum – og den blev vundet af Lars, som ellers var vant til, at mandelgaven var en marcipangris. Lidt sjovt var det også, at han helst ikke ville have kirsebærsovs på sin risalamande, men foretrak alm. sukker; men det er jo okaq, at man ved hvordan, man kan lide tingene.
Efter desserten gik vi over til at lege pakke-leg – den med alle pakkerne inde i midten og hvor man har en terning, og det gælder om at slå en 6’er. Vi havde bedt folk om at tage to gaver med hver, og vi havde selv sørget for lidt ekstra, så alle forhåbentlig kunne gå hjem med midst én gave hver, hvilket også lykkedes meget godt. Efter endt pakke-leg sad vi bare og snakkede, spillede lidt spil og hyggede os. Først da klokken var kvart i 10 om aftenen, tog folk hjem – udelukkende fordi, at vi bliver smidt ud af klubhuset kl. 10.00; der skal der være ro over det hele.
Om søndagen var vi lidt trætte, men der var ganske lidt oprydning, så vi havde det meste af dagen til at slappe af og komme os over de forrige dages ræsen. Alt i alt var det en rigtig hyggelig julefroksot, og det var smadder sjovt at introducere vores venner til dansk med og tradition. Vi har den sidste uge spist rigtig mange rester, og har stadig nogle frikadeller liggende i køleskabet…. 🙂
Well, well, well. Det med anden må jo delvis skyldes mig, der ikke havde informeret om det med optøningen. Sorry. Det lyder som om, I fik rigelig mad den dag. Knus Vibeke
Tak for informationerne. Hvor er I bare fantastiske! Vi er dybt imporneret over alt det I oplever og når at udrette.
Kærlig hilsen / Karna og Kurt